"In munti am invatat ce-i vesnicia/Si de la munti am preluat rabdarea" (Dan Sarbu, Kogayon) Numai de acolo, de sus, se vad toate caile (Zicea asta intr-un film...se intamplau treburile undeva, prin Anzi (cica)...si mi-a placut si-am scris-o aici.)



marți, 28 mai 2013

A Dramatic Turn of Events (DT)

In toamna lui 2011 credeam ca nu are cum sa fie mai rau decat era la acel moment. Anul urmator, cam la aceeasi vreme, am aflat ca se poate. Si inca muuult mai rau! Am descoperit totusi si ceva bun ce s-a petrecut in vremea aia: https://www.youtube.com/watch?v=layh2xzUhbs (Dream Theater, A Dramatic Turn of Events)
Si iata c-a fost lansata si o varianta instrumentala: https://www.youtube.com/watch?v=Nos_Jf64g9c
Cui mai place?

duminică, 12 mai 2013

Sturii Puturoasei, pe sus si pe jos

Vazand mai acu' ceva timp schita asta a domnului Boghez (http://www.romania-natura.ro/node/537), m-am gandit ca Sturii Puturoasei (varianta pe sus...potecuta destul de vizibila, da' nemarcata), nu doar ca se "incadreaza" in peisaj intre Foarfeca Naratului si Basarab, da' si ca efort si gen de miscare tre' sa fie tot cam pe-acolo. Si fu chiar mai bland decat ma asteptam, da'-n schimb ne oferi megapanorame si-o alunecare la sooomn, oriunde ne asezam, mai ales cand ieseam pe cate-un mot de stanca, la soare. Ca ne treziseram cu capu' mare toti trei...fiecare cu motivul sau...unii chefuri, altii...motive de gen samd. Da' trebuia sa ne miscam pe undeva! Weekend-ul trebuia salvat! 
Si marele Gogu' Strategu' (in persoana mea, evident), sarind peste varianta Albu'-Stevioara (ceea ce ar fi insemnat reeditarea unei ture-n trei de-acu' cam un an, tot prin mai, da' in alta formula, pluuus trezirea mai devreme) a venit cu ideea unui capat de poteca ce porneste la nici 30 km de oras, la cativa metri de asfalt - mai precis la cativa metri de bariera de intrare in forestierul de pe valea Lotrisorului: urcam pe muchie nordica - deci nu e inca stransa caldura in padure; la umbra; doritorul de stanca avea plenty de locuri de cascadorii (desi putinele ore de somn si lipsa unui aparat de fotografiat si-au facut efectul :))), poteca de sus e o premiera pentru noi....samd
Asa ca pe la 8 urc si eu in masina si pornim. Parcam la Motelul Lotrisor, traversam, trecem de bariera, ne bagam in stanga si pe-aci ti-e muchia, in urcus pieptis. Dupa vreo doua pauze de banane si covrigi, o facem si pe-a treia la bancuta (bancuta lui Nicu, conform schitei, fara legatura cu personajele de fata), ne trece prin minte ce somn bun am putea "presta" acolo, da' o luam in sus, cu gandul sa ne intoarcem pe poteca de jos, care se desprinde la dreapta, pe langa bancuta.
Chiar daca potecuta se pierde pe-o bucata, nu sunt probleme de orientare. Descoperim cateva moturi de stanca ce ne ofera niste panorame superbe. Ne culcusim care pe unde poate, de fiecare data intrand rapid intr-o stare de toropeala. Dintr-o mica sa poteca ne urca pe-un hornulet plin cu frunze, apoi tinem cumva cat de cat aproape de peretele din dreapta noastra si la final coboram pe-un hornulet, care ne lasa in saua in care regasim atat marcajul CR (poteca de jos, pe sub Sturi, care face dreapta prin spatele bancutei), cat si marcajul PR, care conform schitei leaga locul cu pricina de sosea, pe deasupra firului Puturoasei, adica pe fata sudica.
Continuam poteca pana la casuta amenajata de cativa iubitori ai locului, cu  care ne si intalniseram pe sus (sper sa-si fi atins tinta, adica macar o fotografie asa cum stie sa faca un membru AFIAP), salutam lumea de la casuta, coboram pana la izvor, ne luam apa, mai poposim la umbra la cativa pasi de casuta, la umbra, unde ne mai dam un pic la vorba cu nea Ionica, venit la deja traditionala intalnire de Duminica Tomii (prima duminica dupa Pasti) si o pornim inapoi, da' de data asta pe poteca de sub pereti si din nou, in jos pe culme, spre vale.
Si uite-asa ne-am spalat rusinea...rupti de somn si vai de noi, da' tot am salvat weekend-ul!

Iaca si niscaiva poze gasite pe un blog frumos (alta tura, alti oameni, alt anotimp, da' locurile aceleasi) - pentru a vedea despre ce-a fosr vorba: http://padure-nebuna.blogspot.ro/2012/11/muntii-capatanii-descoperin-sturii.html#more
 


joi, 9 mai 2013

In the mood for tango

"Muzicienii buni va pot spune ca experientele cele mai inalte se intampla atunci cand parca nu mai canta ei muzica, ci muzica se canta pe sine prin ei." (Deepak Chora, Putere, libertate si gratie divina): http://www.youtube.com/watch?v=mAhebGhFCzc (Richard Galliano Septet - Piazzola Forever - En concert)

marți, 7 mai 2013

Trec hoinari pe drum....

Mi-a facut foarte bine la moral sa stiu de ceva vreme ca vom avea de umblat, cu ocazia zilelor libere ce tocmai s-au scurs. Locurile (Cheile Nerei si imprejurimile - http://nera.exploratorii.ro/) oricum erau noi pentru mine, da' mult mai important de-atat era faptul ca stiam ca voi petrece catva timp impreuna cu oameni care mi se potrivesc foarte bine.
Asa ca marti, inainte de Pasti, nici prea devreme, nici prea tarziu, dupa ce echipa Limax a ajuns in formula extinsa maxim admisa, rotile s-au pus din nou in miscare si pe-aci ti-e drumul.
Destinatia primei zile: Ponoarele, judetul Mehedinti (http://www.ponoare.ro/), unde ne-asteptam sa gasim padurea de liliac inflorita maxim si sa tragem un pui de somn in miros de liliac. Plus ca, pe acolo, Dumnezeu le-a lasat oamenilor un pod, care asa se si cheama, Podul lui Dumnezeu, creat prin prabusirea tavanului pesterii vecine.
Pestera  adaposteste si-un lac, ce comunica probabil cu Lacul Zaton, lac de de suprafata in care lumea s-a abtinut totusi sa se scalde. Da', chiar si fara scaldat, peisajul (in nume de cod, "pesiajul") tot e idilic si ofera vederii un camp cu lapiezuri si mult paducel, care, la momentul faptelor povestite, era inflorit.
Ceea ce mi-a placut foarte mult acolo, in Ponoarele, a fost plimbareala prin Cheile Balutei (care ar fi putut oferi si un pic de pestereala in pestera omonima, da' n-a fost sa fie....ca n-avem cu ce), in cautarea unui loc de cort.
Am gasit o poienita frumoasa, mai in capatul vaii, da' n-a fost sa ne intoarcem acolo pen'ca pe culmea dealului, deasupra padurii de liliac (deja petrecut, din pacate pentru noi), in marginea unui catun cu oameni sufletisti, am gasit un loc si mai bun, plus o galeata cu apa oferita de unul dintre gospodarii locului.
Cam asta cu prima zi, cand in drum spre destinatia aleasa ne-am decis sa vedem si casa in care-a copilarit Brancusi, in satul Hobita (Gorj) si mai apoi si Manastirea Tismana.
A doua zi dimineata, am coborat spre sat pe un drum ingust si serpuit, cu vedere la inca-nzapezitul masiv Godeanu, si ne-am intors la Baia de Arama, de unde-am pornit-o spre Herculane. Aici am facut o halta pentru un dus-intors prin foarte frumoasele Cheile Tasnei, la capatul carora ne-am dat la vorba si cu bacita de la stana, o prezenta foarte-foarte placuta, o adevarata doamna, in sensul cel mai pur al cuvantului, desi era incaltata cu ciorapi de lana si opinci.
 
La intrebarea daca am intalnit si vipere prin chei, raspunsul este DA! Si chiar vipere cu corn, una dintre ele in racoarea podelei de lemn din moara.
 
Caldura mare si necunoscutul drumului pana la Sopotul Nou, destinatia noastra din acea zi, ne-a facut sa renuntam la dus-intorsul sosea-cascada Vanturatoarea. Poate alta data...
Dupa un drum zgaltait rau de tot (prin Iablanita) am ajuns mai spre seara si in Sopotul Nou, unde-am campat in livada unui nene, sub cativa meri infloriti, de asemenea loc cu fantana - chiar fantana cu roata (da'-n loc de ciutura avea o galeata de aluminiu turnat). Eheee, de cata vreme oare nu mai scosesem apa dintr-o fantana cu roata?! La doar cativa metri de noi, sub un nuc vecin, am descoperit si cateva fire de orhidee, pe care a doua zi le-am regasit in numar mai mare, in poiana Morii lui Untan.
Si-a venit si-a treia zi, in sfarsit ziua in care-am luat-o la pas prin Cheile Nerei (prima zi de chei, cu parcurs in sensul Sopotul Nou - locul de traversare al raului spre cantonul Damian).
Ne-am lasat corturile in livada, in grija merilor infloriti, a albinelor si a celor doua pisici care se tot furisau prin iarba, da' care-o zbugheau rapid cand ne-apropiam de ele, si-am luat-o in sus, pe drumeagul ce tine firul apei pana-ntr-o poiana larga, unde-am trecut pe malul celalalt (pe-un pod), am urcat spre Moara lui Untan, inca functionala, dupa care ne-am indreptat spre Lacul Dracului.
De acolo, un marcaj aflat aproape de mal, ne-a facut sa intram pe poteca de mal....ca sa zic asa....nemarcata, destul de salbatica pe-alocuri, care ne-a condus la Ogasul Porcului, unde-am intersectat din nou poteca marcata (marcajul prin chei, BR).
Pe bucata asta de poteca am intalnit inc-un pod de piatra, mai mic decat Podul lui Dumnezeu, da'tot pod se cheama ca e:
 
 
 
 
 
Culmea e ca in ziua aceea n-am intalnit nicio vipera, desi prietenii mei valceni, de asemenea, aflati in zona, au dat peste o sumedenie, da' cre'ca le-au cam "speriat" ei, iar la trecerea noastra se retrasesera din poteca, dupa vibratiile atator pasi. In schimb, ce credeti c-am gasit? Leurda din belsug!!!! Intinderi intregi de leurda inflorita! Nu eram sigura ca e tocmai bine daca o mancam chiar si asa mai tarzie, deja inflorita, da' cum e printre meniurile preferate, am decis s-o facem. Si-am cules. Si-n ziua aceea si-n urmatoarele....A fost ca-n reclama aceea din revista Lumea (in vremurile dinainte de...) "Nicio masa fara peste oceanic!" numai ca la noi a fost "Nicio masa fara salata de leurda!"
A patra zi am parasit livada de meri si-am pornit-o (varianta sosea) spre celalalt capat de chei, da' am oprit mai intai in Sasca Montana si-am potecit pana la Cascada Susara (marcaj CA) si-napoi,
dupa caaare ne-am indreptat spre Oravita, cu scopul unor cumparaturi. Ne-am ales si cu o casoleta mare de ciuperci, pe care le-am aranjat seara la foc Kogayon style - in folie, in jar, cu cascaval si marar. (Sa traiesti, domnu' Drinca, cel mai mare sergent din Armata Romana!).
In drum spre Oravita ne-am abatut un picut si pana la casa din lut despre care citisem pe net, construita intr-un satuc, undeva pe malul Nerei:
Mai pe seara, am campat undeva, aproape de intrarea in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, intr-un crang cu multi paducei, pe malul unui paraias, in gazduirea unui cor de broaste, care performau si c-un solist.dirijor, nu asaaa, de capul lor! Cre'ca ele voiau, de fapt, sa ne-anunte ca daca ne vom trezi deveme si vom iesi din cort la ora potrivita, vom avea parte de o emotionanta intalnire. Linistea diminetii de a doua zi a fost sagetata de un sprinten caprior, care-a disparut la fel de repede cum a aparut.
In ziua a cincea, ne-am "bagat" mai intai pe valea Beiului pana la cascada Beusnita,
trecand evident pe langa cascada La Vaioaga, loc de facut poze cu muschii sau burtile la vedere, si lacul Ochiul Beiului, bineinteles cu oprire de alimentare, asta insemnand pauza de cules leurda
si o incursiune la pastravarie, de unde ne-am ales cu patru pastravi (cate unu'/caciula), pe care seara i-am aranjat din nou, da' de data asta Family style (in jar, in folie, umplut cu ce-am mai avut prin punga cu verdeturi si legume, adica cu usturoi verde din belsug).
Da' pana la momentul pastravul, am mai avut parte de ceva miscare: de la confluenta Nerei cu Beiul pana la cantonul Damian si apoi restul de chei, pana la Ogasul Vaii Rele, locul unde mi-a placut de departe cel mai mult din tot ce-am vazut zilele trecute!
 
 
 
 
Ziua a sasea credeam ca ne va aduce mai mult exerciu in ale cataratului....ca doar veniseram si pentru asta...da' dupa ce s-au dat baietii o lungime pe Fisura Frontala (Carsia Rolului-Turnul cu Pinten), caldura naucitoare, grohotisul, vegetatia si lipsa vreunei urme de poteca spre baza Turnului din Mijloc (Traseul 1 Mai...2B) unde sa ne bagam si noi, fetele, am renuntat, am strans tabara si-am luat-o iar din loc in speranta ca vom ajunge cat mai aproape de Cheile Galbenului, unde stiam ca sunt multe trasee, iar cartea (Dan Anghel si Cornel Zarescu - Alpinism si Escalada Sportiva in Banat si Oltenia) ne zicea ca ar fi si pentru noi ceva...
 
Drumul lung, pe la Cazane, ne-a lasat sa ajungem doar pana undeva intr-un sat intre Motru si Tg. Jiu (Calnic sau ceva dupa...). Condusi de-un iepurila ditamai (al doilea iepure de camp pe care-l vad de Pasti din...masina), ne-am bagat pe-un drumeag la margine de ogor, de-a lungul unui parau, care ne-a cadorisit cu cativa irisi galbeni,
si-am gasit cel mai bun si frumos loc de cort: un crang minunat mirositor a menta si a cimbrisor, unde ne-a cantat o privighetoare toata noaptea!!! Ca de final...
Ultima zi a fost doar.....sosea, c-un pic de dezmortire in parcul din Tg. Jiu. Seara fiecare era la casa lui si se pregatea pentru o noua zi de munca. Ce-i drept, abia azi, la serviciu, datorita dragilor mei colegi, de care siguuuur imi va fi foarte dor, am servit ceva bucate traditionale de Pasti: oua (Ne-a "spart" sefu' pe toti, evident!), drob, salata boeuf, cozonac, prajituri...

Ar mai fi ceva...Poate mai inspira si pe altii, nu doar pe mine. Catalizatorul muzical pentru cele randuite mai sus a fost Serenada lui Max Bruch. S-a potrivit de minune cu incercarea de aducere-aminte si ordonare. A creat starea propice: http://www.youtube.com/watch?v=uOeG49u-17M